Вести

DNN reagovalo na pisanje medija o reprezentativnosti

Written by admin

Društvo novinara Niša reagovalo je na pisanje pojedinih medija o reprezentativnosti DNN i uvrede koje su na račun medijskih radnika sa teritorije Južne, Jugoistočne i Centralne Srbije. Reagovanje je poslato na adrese premijerke Ane Brnabić, savetnice predsednika Republike za medije, ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, državnom sekretaru Aleksandru Gajeviću, savetniku za medije delegacije EU Aleksandru Djordjeviću  i šefici medijskog odeljenja Misije  OEBS-a u Srbiji Gordani Janković.

Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani,

Reagujući na optužbe pojedinih medijskih udruženja na račun naše reprezentativnosti, želimo da ukažemo na sledeće činjenice: Društvo novinara Niša nije lokalno, vec snažno, reprezentativno, regionalno udruženje novinara i medijskih profesionalaca.

Kao takvo, osnovano je 2010.godine jer se još tada ukazala potreba da se medijski poslenici ovog dela Srbije udruže, jer su “nacionalna udruženja” ostala gluva i slepa i za kolege i za medijsku scenu na Jugu, Jugoistoku i u Centralnoj Srbiji. U našim redovima su medijski radnici koji više decenija časno obavljaju svoj posao, redovno učestvuju u radu komisija u svojim sredinama i ne bave se nekolegijalnim i nečasnim ocenjivanjem rada drugih medija.
Rad naših članova do sada je uvažavan i od strane relavantnih medjunarodnih institucija, koje ga do sada nisu dovele u pitanje, naprotiv, iznova u nama nalaze očigledno, dobre partnere. To nam potvrdjuje da novinarstvo postoji i van “kruga dvojke”, da ne spominjemo da nam to potvrdjuje i oko 3 miliona gradjana koji žive na teritoriji koju Društvo novinara Niša svojim članstvom pokriva.

Shodno našem iskustvu i kapacitetima Društvo novinara Niša, kao reprezentativno udruženje (Skupština broji 144 člana, sa težnjom da je omasovimo) je slobodno da ponudi svoju saradnju oko svih važnih pitanja vezanih za medijske reforme i medijsku strategiju.

Očekujemo da u skladu sa evropskim i demokratskim principima na kojima naše društvo počiva ne dozvolite da pritisci pojedinih udruženja stvore pogrešnu sliku da u Srbiji ima novinara samo u Beogradu. Pismeni i pošteni medijski poslenici rade i u ostalim krajevima naše zemlje. Zakon i Medijska strategija primenjuju se na sve, bar bi tako trebalo da bude. Očekujemo da, u skladu sa tim, uvažite stavove i ostalih udruženja novinara, oko svih važnih pitanja vezanih za medijsku scenu. Stojimo Vam na raspolaganju.

Predsednica UO
Društva novinara Niša
Danijela Ivanković

About the author

admin

Leave a Comment