Вести

У изборима за руководство Друштва новинара Ниша ТВ Зона плус надјачала Белами

Written by admin

На Изборној скупштини одржаној 29. јуна изабрано је ново руководство Друштва новинара Ниша (ДНН), на чијем је челу уредница ТВ Зона плус Данијела Иванковић. У нови Управни одбор, за разлику од претходног, нису изабрани представници медија у власништву Витка Радомировића, Белами и „Народних новина“ што је изазвало њихово незадовљство.

Дан након избора, 30. јуна, „Народне новине“ објавиле су да су „избори били скандалозни“ и да су гласови чланова из Пирота, Врања, као и гласови студената новинарства “превагнули да се у новом Управном одбору не нађу чланови ниједне од редакција најгледанијег медија на југоистоку – ТВ Белами, портала belami.rs и дневног листа ’Народне новине’“.

У непотписаном тексту Народних новина под насловом „Скандал на Изборној скупштини Друштва новинара Ниша“ наводи се да је „очигледно да су гласови чланова медија у Пироту, Врању, али и студената журналистике, од којих неки нису ни знали са којом редакцијом сарађују, превагнули да у новом Управном и Надзорном одбору нишког друштва седе углавном представници једне нишке телевизије, која је добила и новог председника Друштва, али не и чланови медија који упошљава највећи број медијских радника у Нишу“.

Како за УНС говоре саговорници, ривалитет у овом Друштву, између представника ТВ Зона плус с једне и медија Витка Радомировића с друге стране, настао је због контроле над кандидовањем представника овог новинарског удружења у конкурсне комисије за оцењивање медијских пројеката. Иначе, власник ТВ Зоне плус је Владан Гашић, син директора БИА Братислава Гашића.

„Ту се сад ствара рат због буџетског новца. Обично је макар један представник ДНН у комисијама које оцењују пројекте и очигледно је да је једна страна незадовољна кад изгуби контролу над представницима које шаље у комисије. Самим тим, губе контролу над новцем које могу да определе у комисијама за једне или друге медије. Једнима одговара, другима не. Како је сада ова струја дошла на чело ДНН-а, тако је и на претходнима дошла она стара. Само су сада други боље одиграли“, каже за УНС један од колега са којима смо разговарали, а који је желео да остане анониман.

Ипак, ни бивши ни садашњи председник УО ДНН-а нису желели да коментаришу ове наводе.

Они истичу да је Изборна скупштина протекла у складу са Статутом Друштва и да је то једино што је у овом тренутку важно.

Досадашњи председник ДНН-а и уредник магазина „Pressing“ Дејан Костић каже за УНС да су избори били регуларни и да му је драго да су избори одржани у складу са Статутом Друштва новинара Ниша.

„Све колеге које су гласале су чланови Друштва и гласали су, ја се надам, по савести и у жељи да се изабере ново руководство. Проширење активности ДНН у којима учествују и колеге из Пирота, Врања и околних места је идеја о којој смо причали ранијих година, када је било старо руководство. Тренутним сетом медијских закона велики број колега је изгубио посао, медијска сцена никад није била гора и мислим да би такво удруживање било пожељно. Искрено се надам да ће и ново руководство ићи у том смеру“, рекао је Костић за сајт УНС-а.

УНС је од колега из Ниша сазнао и да је претходни сазив УО донео одлуку да се студенти завршне године са катедре за новинарство у Нишу позову да се учлане у Друштво и да им прва година чланства буде бесплатна.

„Њихов долазак на изборе, колико ми је познато, није био организован. Дошли су неки од њих који су постали чланови, али дефинитивно су одиграли важну улогу у прерасподели контроле“, рекао је колега који је такође желео да остане анониман.

На питање да прокоментарише несугласице између представника два највећа медија у Нишу, прва председница ДНН-а и новинарка „Народних новина“ Драгана Коцић за УНС истиче да је Друштво препустила новом руководству оног тренутка кад јој је истекао мандат.

„Гласање је на изборима било тајно, постојала је Изборна комисија и није било никаквих замерки на ток гласања ни на резултате. Гласала сам, као члан, по својој савести. Не знам због чега се сад појављују несугласице“, каже Коцић.

Да није било формалних замерки на ток и резултате избора потврђује и нова председница УО ДНН,  уредница ТВ Зона плус Данијела Иванковић.

„Нико се није жалио док је трајала изборна процедура. Скупштина ДНН-а има 142 члана, 105 је било присутно и толико је и гласало. Изборну комисију бирали су сами новинари. Чак се и Јелена Радомировић, ћерка Витка Радомировића, сама пријавила да буде независни посматрач и надзире изборе. То јој је и омогућено јер је члан и има право на тако нешто. Надзирала је рад Изборне комисије и није имала ниједну замерку ни на ток гласања, ни на резултат“, каже Иванковић.

Она истиче да је због тога чуди незадовољство представника медија Витка Радомироваића.

„Видела сам да се сада буне и, на основу онога што сами кажу, незадовољни су јер нема представника Беламија у Управном одбору. Али сама Јелена Радомировић је видела и потврдила да је гласање било регуларно. Чуди ме сада та њихова реакција јер су учествовали у расписивању и спровођењу избора као део руководства. Знају да је све било у складу са Статутом“, каже Иванковић.

Када је реч о гласању представника медија из других градова и студената новинарства, Иванковић је УНС-у рекла да по Статуту ДНН-а не постоји ограничење да чланови који не раде у нишким медијима или студенти новинарства не могу да гласају.

„Немамо такво ограничење. Колеге из других градова су такође наши чланови, ми са њима стално сарађујемо, дајемо једни другима информације, размењујемо прилоге. Како ТВ Зона плус, тако и Виткови медији. И слободни новинари и људи који имају своје продукције и са којима сарађујемо такође су наши чланови. Тако да ми је неразумљив став да се критикује њихово учешће“, каже Иванковић и додала да такве инсинуације колега из Беламија и Народних новина не жели да коментарише.

„Новинари имају толико проблема које треба решавати и у претешком су положају да бисмо се сад ми бавили нечијим инсинуацијама“, закључила је она.

За Управни одбор, како је УНС-у потврдила Иванковић, било је девет кандидата, а изабрано је њих пет, док је за Надзорни било пет кандидованих колега од којих је у ово тело изабрано троје.

Нови чланови Управног одбора, осим председнице Данијеле Иванковић, су новинар ТВ Зона плус Миодраг Станковић, дописница агенције Бета из Ниша Биљана Љубисављевић, новинар “Вечерњих новости” Милан Петковић и власник приватне агенције за продукцију “Синопсис” Миодраг Миљковић. У Надзорни одбора Друштва новинара Ниша изабрани су Петар Вујовић из ТВ Зона плус, досадашњи председник ДНН-а Дејан Костић и власник независне продукције Душан Миљковић.

About the author

admin

Leave a Comment