Вести

Удружења захтевају брзо испитивање свих околности напада на новинара у Нишу

Written by admin

Да полиција мора што пре да испита пријаву инцидента у хали “Чаир”, о нападу функционера Српске напредне странке Слободана Мићановића на новинара Душана Јоцића, сложно захтевају Удружење новинара Србије, Удружење спортских новинара Србије и Друштво новинара Ниша. Ипак, то да је Мићановић и одборник СНС-а у Скупштини Београда, навео је само УНС.


Инцидент се десио пред почетак утакмице Челенџ купа између израелског Макабија и нишке Наисе, чији је један од чланова Управног одбора Мићановић. Удружење спортских новинара Србије, чији је Јоцић један од чланова Извршног одбора, подсетило је на суботњи догађај и позвало надлежне да реагују.

УСНС захтева од надлежних органа брзу реакцију и утврђивање одговорности виновника овог инцидента, а од актера на јавној сцени, посебно од спортских функционера и припадника политичких странака, много већи степен уздржаности и толеранције према новинарима – кажу у овој организацији.

У Удружењу новинара Србије напоменули су колика је казна за напад на новинаре на службеном задатку, с обзиром на то да се Јоцић у том тренутнку припремао да извештава са утакмице, а у томе био спречен, пошто је отишао да пријави догађај полицији.

УНС подсећа да је за угрожавање сигурности претњом особама, које обављају посао од јавног значаја информисањем, запрећена казна од шест месеци до пет година затвора и позива надлежне да истраже случај и јавности предоче резултате истраге – кажу у УНС-у.

У Друштву новинара Ниша кратко су рекли да осуђују сваку врста напада на све медијске раднике, “који ваљано и поштено обављају свој посао у јавном интересу”.

Подсетимо, о догађају је у целости известила Секција спортских новинара Ниша, чији је Јоцић председник, објаснивши да је Мићановић хватао Јоцића за врат и упутио му низ псовки, увреда и претњи. Међутим, сам функционер СНС-а је то негирао, рекавши да је то била “обична будалаштина и мала расправа”, док полиција и даље не одговара на питања Јужних вести о инциденту.

About the author

admin

Leave a Comment