Активности

Протест Друштва новинара Ниша

Written by admin

Покушај спречавања снимања судске зграде је недопустив, јер ниједан пропис којим се регулише рад правосуђа не садржи такву забрану, саопштава Друштво новинара Ниша, које изражава протест због кршења правила службе радника правосудне страже Вишег суда у Нишу у поступању према сниматељу РТС-а Драгану Живановићу.

Друштво новинара Ниша протестовало је због, као се наводи у њиховом саопштењу, „грубог кршења правила службе од стране радника правосудне страже Вишег суда у Нишу у поступању према колеги Драгану Живановићу, сниматељу РТС-а”.

„Покушај спречавања снимања судске зграде је недопустив, јер ниједан пропис којим се регулише рад правосуђа не садржи такву забрану. Покушај легитимисања нашег колеге је противан закону, јер право да захтевају показивање личне исправе имају само припадници МУП -а.

Шутирање статива камере, што је забележено на снимку, је дивљачки и нецивилизован чин који људи који треба да штите достојанство правосудних институција не смеју себи никако да дозволе.

Из тог разлога Друштво новинара Ниша очекује да се Виши суд огласи поводом овог случаја, те да радник правосудне страже буде процесуиран због спречавања нашег колеге у обављању новинарског посла.

Такође, апелујемо на Виши суд да правосудну стражу упозна са прописима који регулишу рад новинара, како се овакве ситуације више не би понављале”, каже се у Саопштењу Друштва новинара Ниша, које је потписала председница Управног одбора ДНН Драгана Коцић.

About the author

admin

Leave a Comment