Вести

Новинари: Саопштење Друштва новинара Ниша

Written by admin

Друштво новинара Ниша, огласило се саопштењем поводом неконституисања комисије за процену медијских пројеката пристиглих на Јавни позив који је расписао Град Ниш,након што је конститутивну седницу комисије напустио Петар Јеремић (УНС) из Београда који је предложен од медијске коалиције коју чине НУНС, УНС, АНЕМ, НДНВ и Локал прес.

-Друштво новинара Ниша сматра апсурдним тврдње изречене у јавности, претходних дана, којима се доводи у питање критеријум и оправданост избора професора Владете Радовића, са Департмана за комуникологију и новинарство Филозофског факултета у Нишу, за члана комисије на Конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на територији Града Ниша, у 2016. години, изабраног на предлог нашег Удружења. ДНН сматра да ће професор Радовић, као универзитетски професор и медијски експерт, на најбољи начин одбранити јавни интерес на конкурсу и објективно доделити средства најбољим пројектима. Сумње у његову компетентност за рад у комисији представља увреду не само за професора Радовића и Друштво већ и за све генерације студената са Департмана за комуникологију и новинарство, поготово када се доводи у сумњу кредибилитет њиховог професора,наводи се у саопштењу.

-ДНН, такође, жели да скрене пажњу јавности да поједини медији тендециозно истичу како је професор Радовић против присуства грађанског посматрача, а притом изостављају да укажу да је његов предлог да седнице комисије буду отворене за јавност, што је, сматрамо, у свачијем интересу, јер очи јавности боље виде од једног наметнутог посматрача, ма колико он независан био. Сматрамо, да се на овај начин јавности представља погрешна слика о поступцима професора Радовића на конститутивној седници комисије и апелујемо да се исправи тај, не сумњамо, ненамерни пропуст, јер је од јавног интереса да наши суграђани буду објективно и непристрасно информисани и да на основу свих релевантних чињеница дођу до сопственог суда о овом догађају,додаје се у саопштењу.

ДНН у свом обраћању јавности апелује да се што пре реше сви проблеми везани за конституисање и рад комисије, јер сматра да ће свако одуговлачење утицати на реализацију пројеката због чега највећу штету неће трпети ни републичка ни локална власт, ни власници медија ни удружења и организације, већ сами новинари и, наравно, грађани Ниша.ДНН се нада да ће све заинтересоване стране једнаку пажњу и енергију посветити и конкурсима које расписују поједина министарства у Београду, транспарентности у избору чланова њихових комисија, као и самом процесу одлучивања којим ће се пројектима доделити средства и на основу којих критеријума.

-Да ли би и ту могло да се затражи присуство независног грађанског посматрача који није из Београда, јер смо сведоци да су пројекти из Ниша већ годинама у, мало је рећи, подређеном положају и да највећи проценат средстава остаје у престоници.Или се, можда, изостанак било какве реакције може тумачити као да је медијска и културна сфера у нашем главном граду у потпуности уређена и транспарентна, да се средства тамо деле и троше према заслузи и закону и у интересу грађана, а да исту формулу и проценте треба применити и на локалу,пита Удружење нишких новинара.

Како се додаје у саопштењу,ово Удружење изражава задовољство што је значајан број медијских кућа и продукција, регистрованих у Београду, послало своје пројекте за конкурс у Нишу.

-С обзиром на њихову успешност на државним конкурсима, не сумњамо да ће сви ти пројекти, уколико буду подржани (а судећи по неким крајње нелогичним реакцијама, сва је прилика да је то отпочетка и био циљ), и те како помоћи нашим суграђанима у остваривању њихових интреса у области јавног информисања и да ће у њиховој реализацији учествовати велики број новинара из Ниша, стоји у саопштењу.

 

About the author

admin

Leave a Comment