Вести

Друштво новинара Ниша позвало медијске раднике на јединство

Written by admin

Друштво новинара Ниша изражава забринутост због све учесталијих испада у јавности у којима се медијски радници Ниша називају “режимским” новинарима, послушницима, службеницима и сличним, чак и непримеренијим квалификацијама и сматрамо да је то увреда за струку и све новинаре који свој посао обављају часно и професионално, наводи се у саопштењу.

„Ако се сложимо да је за сваку осуду квалификовати новинаре “страним плаћеницима” уколико се медиј за који они раде делом финансира из иностраних фондова, онда је сасвим разумљиво наше чуђење да слични испади долазе управо од стране наших колега који су врло добро упознати са ефектима лепљења сличних етикета. Не разумемо и осуђујемо безразложне и беспредметне нападе на струку и њено издвајање као главног кривца за све проблеме везане за конкурс за суфинансирање медија, очигледно зато што само раде оно што им је посао“, истиче Друштво новинара Ниша.

У сопштењу се још наглашава да у тренуцима када се нишки новинари налазе у веома тешком положају сматрају да је неопходно подићи ниво колегијалности и достићи много виши степен јединства, јер овакви испади само доводе до још веће разједињености и стварања зле крви, етикетирања и селектирања на наше и ваше, режимске и опозиционе, стране и домаће…

Да би се то постигло неопходно је да дође до дијалога на коме би једнаку шансу да изнесу своје ставове имали сви актери и све “заинтересоване” стране.

Зато је и ово Друштво подржало напор Локалног Антикорупцијског Форума који је желео да скрене пажњу јавности на проблем око медијског конкурса у Нишу трибином одржаном 20. маја у сали Скупштине града али сматра да је за говорницом морало бити места и за представника УНС-а, као најмасовнијег новинарског удружења, затим, ако се већ причало и о члановима комисије који су дали оставку, требало је упутити позив и професору Владети Радовићу, како би и он имао прилику да изнесе своје ставове и мишљење као непосредни учесник конкурса.

Предлажу да је могао да се позове и неко из Медиа и реформ центра да изнесе своје виђење, јер су они радили истраживање о јавном интересу, као и представник Друштва новинара Ниша, које окупља више од 150 новинара нашег града.

„Овако је све то, са два представника ЛАФ-а, два представника НУНС-а и представником Бироди-ја, на жалост, личило на скуп истомишљеника који апсолвирају у оквиру већ унапред задатих, често погрешних, теза, док би сви они који имају другачији поглед на ствари, услед вишемесечне медијске кампање, имали осећај као да се налазе на оптуженичкој клупи унапред осуђени од стране једноумне пороте без права на фер и коректно суђење“, сматра Друштво новинара Ниша.

About the author

admin

Leave a Comment